Advertorial publiceren
Image default
Woning en Tuin

Eenvoudige containerwoning fundering

Een strokenfundering of puntfundering is voldoende om een containerwoning te ondersteunen. Een container woning heeft gelukkig vanwege het gewicht niet veel fundering nodig. Lees hier meer over containerwoningen. Het grondvlak van het geplande gebouw is uitgezaagd tot een diepte van ongeveer 30 centimeter, waardoor op de vier hoeken gaten van ongeveer een meter diep ontstaan. Daarna volgt het strippen van de bekisting met bekistingsplaten, het vullen met grind, een isolerende PE-folie en het vullen met gewapend beton.

Twee weken na voltooiing van de fundering mag de containerwoning er op zitten. Aangezien de transportkist, die tonnen weegt, niet door leken kan worden verplaatst, is het raadzaam om bij aflevering de fundering te hebben voltooid en de containerwoning op de locatie te lossen.

Let op: Zeecontainers worden gekenmerkt door hun hoge stabiliteit – maar alleen als de hoofdliggers in tact blijven. Wanneer ze worden uitgesneden, moeten de gebouweigenaren daarom een oogje in het zeil houden op het constructief ontwerp van het gebouw en het, indien nodig, ondersteunen met interne stalen liggers.

 

 

Geen uitzondering op de energiebesparings containerwoning

Volgens de EnEV 2019 worden containerwoningen beschouwd als nieuwe gebouwen en vallen ze in veel gevallen in de categorie van kleine gebouwen met een woonoppervlakte tot 50 m². De eigenschappen van deze gebouwen moeten daarom voldoen aan de richtlijnen van de EnEV 2014 § 8 bijlage 3. In de bijbehorende tabellen staan de toegestane warmtetransmissiewaarden voor buitenmuren, ramen en andere componenten.

Deze waarde beschrijft hoeveel watt het materiaal naar buiten mag uitstralen over een vierkante meter oppervlak als het temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenlucht 1 graad Celsius bedraagt. Om de waarden in de container in stand te houden en een aangenaam klimaat in alle weersomstandigheden te garanderen, moeten gebouweigenaren hun containers goed isoleren en een ventilatiesysteem ontwerpen.

 

Zelfvoorzienende energievoorziening

Voor kleine containerhuizen is een elektrisch infraroodverwarmingssysteem ideaal om complexe gas- of olieleidingaansluitingen te besparen. In combinatie met een lucht/lucht-warmtepomp en de juiste isolatie kan zelfs aan de thermische passiefhuisnormen voor containerhuizen worden voldaan. Voor de noodzakelijke stroomvoorziening kan een systeem met PV-opslagwater een waterzuiveringssysteem voor regenwater leveren; afvalwatersystemen zoals die van een woonboot vangen het gebruikte water op in afgesloten tanks.

Wie echter van plan is zijn bestaande eengezinswoning uit te breiden met een containerhuis, kan deze eenvoudig aansluiten op de bestaande toevoersystemen.

 

Prijsvoordeel: doe-het-zelvers kunnen voor ongeveer 10.000 euro een eigen wooncontainer opzetten – mits zij de omrekening zelf uitvoeren. Volledig ingerichte containerhuizen daarentegen zijn beschikbaar vanaf 15.000 euro. De grenzen zijn open aan de bovenkant. Hier hangt het af van het aantal gecombineerde containers en de uitgaven voor de binnenuitrusting. Over het geheel genomen moeten bij de planning van een containerwoning enkele problemen worden overwonnen – maar de constructie combineert ook sterke voordelen: een containerhuis is relatief goedkoop, kan snel worden gebouwd en draagt bij aan ecologisch bouwen door energie-efficiëntie en materiaalrecycling.