Advertorial publiceren
Image default
Zorg

Wat is ADD?

ADD, je hebt er vast wel eens maar gehoord. Maar wat is ADD nou precies? ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Bij deze psychologische stoornis kun je last hebben van aandachtstekort, hyperactiviteit en impulsief gedrag.

Hoe ontstaat ADD?

Uit onderzoeken is gebleken dat er bij personen die ADD hebben een onbalans is of tekort hebben aan dopamine en noradrenaline. Het voornaamste gevolg hiervan zijn aandachtsproblemen. ADD is kortgezegd een genetisch bepaalde concentratiestoornis. Deze stoornis is grotendeels erfelijk bepaald. Bij zo’n 75 procent van de gevallen heeft de ouder of grootouder ook ADD. De beredenering dat het een karaktertrek of een opvoedingsfout is, is dus onjuist.

Voordelen

Nu je weet wat ADD is, kunnen we de nadelen hiervan op een rijtje zetten. Zo is de kans groot dat iemand met ADD op een lager niveau functioneert dan je zou verwachten. Ze halen vaak niet het uiterste uit zichzelf, door problemen met plannen, organiseren en de afleiding die zij ervaren. Hiernaast kan iemand met ADD dromerig en vergeetachtig zijn. Echter heeft ADD niet alleen nadelen. Het is belangrijk dat je ook het positieve hiervan in kunt zien. Zo heeft iemand met ADD:

–          Goed probleemoplossend vermogen

–          Een groot inlevingsvermogen

–          Veel creativiteit

–          Hyperfocus. Wanneer er een taak is die binnen de interesse valt. Kunnen ze extreem geconcentreerd zijn en zich niet bewust zijn van de omgeving.

Je weet nu wat ADD is. Misschien denk je na het lezen van deze informatie dat jezelf deze stoornis hebt. Je kunt online testen maken die jou hier beter inzicht in kunnen geven. Voor een officiële diagnose is een gesprek met een psycholoog of psychiater van belang. Deze stoornis gaat bij volwassenen vaak in combinatie met depressiviteit, angst- en dwangstoornissen, verslavingen en persoonlijkheidsstoornissen.

https://www.add-coaching.nl/wat-is-add/