Advertorial publiceren
Image default
Mode en Kleding

Waarom duurzame mode je geld waard is

Inleiding

Als je aan de mode-industrie denkt, stel je je waarschijnlijk voor dat er veel geld in stroomt. Je weet dat de merken waar we van houden en die we dragen niet goedkoop zijn en dat ze bestaan ​​om ons dingen te verkopen. Maar hoeveel weten we eigenlijk over waar onze kleding vandaan komt? In deze blogpost zal ik onderzoeken waarom duurzame mode je geld waard is door vijf manieren te benadrukken waarop het mensen en onze planeet ten goede komt.

Het bevordert de transparantie.

Als we een spijkerbroek kopen, is het gemakkelijk om te vragen hoe het katoen is verbouwd en verwerkt. Als je een T-shirt of badpak koopt, kan het moeilijk zijn om de exacte oorsprong van de stof te weten. Maar transparantie gaat verder dan wat er in onze kleding zit: het betekent ook begrijpen waar ze vandaan komen.

Duurzame modemerken promoten transparantie, zodat klanten kunnen begrijpen waar hun kleding is gemaakt en wat er is gebeurd om ze te maken. Dit helpt consumenten om weloverwogen beslissingen te nemen over wat ze kiezen om te kopen, omdat ze meer informatie hebben over hoe alles is gemaakt – en of dat productieproces al dan niet duurzaam was.

Het betaalt de boeren een eerlijk loon.

Een eerlijk loon stelt boeren in staat een waardig leven te leiden en hun gezin te onderhouden. Het is er ook een die hen in staat stelt te investeren in hun bedrijf, zodat ze kunnen groeien en beter in staat zijn om voor hun gezin te zorgen. Het Fair Trade-certificeringsproces zorgt ervoor dat boeren het minimumloon krijgen, dat van land tot land verschilt, maar vaak onvoldoende is om in hun basisbehoeften te voorzien.[3]

Het doel van Fair Trade is “een rechtvaardige prijs”, of wat men een leefbaar loon zou kunnen noemen – een die mensen met een lage koopkracht (zoals boeren) toegang geeft tot producten die ze nodig hebben zonder dat ze zichzelf in armoede hoeven te werken.[4]

Het biedt veilige werkomstandigheden voor kledingarbeiders.

We hebben allemaal gehoord hoe snel mode slecht is voor het milieu en onze portemonnee. Maar wist je dat het ook slecht is voor kledingarbeiders?

De meesten van ons willen niet medeplichtig zijn aan het gebruik van hulpbronnen op een manier die een negatieve invloed heeft op anderen, dus we moeten geen dingen kopen die onder onveilige omstandigheden zijn gemaakt. Duurzame mode ondersteunt gezonde bedrijven en arbeidsomstandigheden door eerlijke lonen te betalen, goede gezondheidsvoordelen te bieden en te investeren in milieuvriendelijke productieprocessen.

Het beschermt de planeet.

Als je een paar schoenen koopt van een merk dat zich inzet voor duurzaamheid, help je het milieu te beschermen. Duurzame mode gaat over het verminderen van het gebruik van chemicaliën en pesticiden bij het verbouwen van katoen, het verminderen van het waterverbruik tijdens productie en transport, het verlagen van het energieverbruik door slim ontwerp en lichtgewicht materialen, het creëren van kleding die langer meegaat zodat er minder op de vuilstort belandt, het gebruik van gerecyclede materialen bij de productie in plaats van maagdelijke materialen (waardoor bossen worden behouden), ervoor te zorgen dat producten geen giftige chemicaliën bevatten of de oceanen vervuilen wanneer ze met hun levenscyclus uitgaan.

Dit is allemaal goed nieuws voor zowel uw gezondheid als de planeet: u wordt niet ziek van schadelijke dampen op het werk of wordt niet blootgesteld aan gevaarlijke stoffen zoals BPA (een hormoonontregelaar) in plastic dat voor verpakkingen wordt gebruikt.

Het vermindert afval en vervuiling.

  • Vermindert de ecologische voetafdruk. Volgens de Ellen MacArthur Foundation is de mode-industrie de op één na grootste verbruiker van water en de vijfde grootste verbruiker van energie ter wereld. Het genereert ongeveer 80 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar, meer dan luchtvaart en scheepvaart samen. Door over te stappen op duurzame mode, kun je dit helpen verminderen door minder kleding te kopen en te kopen van merken die gerecyclede materialen gebruiken.

  • Vermindert vervuiling door transport. Duurzame mode gebruikt minder transport omdat het lokaal of regionaal wordt gemaakt in plaats van internationaal, wat betekent dat er minder brandstof wordt verbruikt tijdens de productie en het transport naar winkels over de hele wereld (en er minder verpakkingen worden gegenereerd).

  • Vermindert afval van overtollige productie. Als je elke keer dat je iets verslijt iets nieuws koopt, zal er altijd een overvloed aan kledingstukken worden geproduceerd die niet verkopen omdat consumenten ze niet meer kopen – en ze eindigen op vuilstortplaatsen of worden verbrand nadat ze hebben hun houdbaarheidsdatum op winkelrekken bereikt omdat niemand ze meer wil! Als iedereen een mentaliteit aannam waarin ze alleen kochten wat ze op een bepaald moment nodig hadden in plaats van om de paar weken/maanden/jaar impulsaankopen te doen, uitsluitend gebaseerd op trends of reclamecampagnes… : alles van katoenvelden die worden gebruikt voor het verbouwen van gewassen; water gebruikt voor het irrigeren van genoemde gewassen; elektriciteit die nodig is voor de verwerking van afgewerkte goederen voorafgaand aan verzending naar lokale markten wereldwijd (waar mogelijk); transportkosten die gepaard gaan met het overal in de stad krijgen van producten voordat iemand ze koopt – en uiteindelijk weggooien van deze items zodra consumenten besluiten ze niet langer meer te willen hebben nadat ze gaten in hun favoriete spijkerbroek hebben gedragen vanwege veelvuldig dragen (of erger nog – ze zijn geworden verouderd als gevolg van wijzigingen die zijn aangebracht in de ontwerpen van bepaalde industrieën).

Duurzame mode is over het algemeen een betere optie.

Sustainable fashion is over het algemeen een betere optie.

Duurzame mode is beter voor het milieu, omdat er minder materialen en energie worden gebruikt om te produceren. Het vermindert ook het afval op de stortplaats en houdt schadelijke chemicaliën uit onze stortplaatsen en watervoorziening. Duurzame mode is meer dan alleen een milieuvriendelijke keuze, duurzame mode komt de mensen die het maken ten goede door eerlijke lonen, veilige werkomstandigheden en kansen voor vooruitgang te bieden. En degenen die duurzame kleding kopen, kunnen zich goed voelen te weten dat hun aankopen ethische praktijken ondersteunen bij elke stap – van concept tot aankoop tot reparatie of recycling.

Conclusie

Slow fashion heeft de toekomst, en het is je geld waard. In plaats van te betalen voor goedkope kleding die is gemaakt door arbeiders die slecht worden behandeld en onder het minimumloon worden betaald, kun je kiezen voor een meer ethische optie die langer meegaat, er beter uitziet en beter voelt voor je lichaam. De voordelen houden daar ook niet op: er worden ook minder afvalproducten geproduceerd in deze fabrieken (inclusief plastic), er worden minder chemicaliën gebruikt, wat in het algemeen minder vervuiling betekent en betere werkomstandigheden voor alle betrokkenen!

 

https://www.fullcircleclothing.eu/