Advertorial publiceren
Image default
Onderwijs

Waarom spelen kinderen niet meer zo vaak buiten?

Wanneer je tegenwoordig in een dorp langs een speelveld komt zie je lang niet zoveel kinderen meer met elkaar spelen als vroeger. Niet alleen sportverenigingen hebben een achteruitgang in het aantal aanmeldingen voor de jeugd maar ook is dit heel duidelijk in ons straatbeeld terug te vinden. Waar is de jeugd nu en op welke manier groeperen ze zich momenteel. Komt dit inderdaad alleen door het internet of zijn er andere redenen aan te wijzen waarom het “buiten spelen” niet meer zo populair vinden als vroeger. In dit artikel een klein onderzoek wat antwoord geeft op deze vraag.

De cijfers in Nederland

Veel kinderen spelen inderdaad weinig buiten. Uit recent onderzoek komt naar voren dat een op de vijf kinderen niet eens meer 1x per week naar buiten gaat om te spelen. Bovendien beweegt 80% van de kinderen onvoldoende door het gemis van buiten spelen en het is niet voor niets dat Nederland al een echte nationale buitenspeeldag heeft waar overal buiten activiteiten worden georganiseerd om kinderen naar buiten te krijgen. Maar er zijn meer redenen te bedenken dan alleen de spelcomputers en het internet. Uit Amerikaans onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat buiten spelen als minder veilig wordt gevoeld door de ouders en dit beeld is in Nederland vergelijkbaar. Ook is de meer individualistische cultuur een reden dat kinderen al van jongs af aan worden opgevoed met een beeld dat je het zelf en alleen moet maken.

Maar is binnenspelen dan slecht?

Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk om te bewegen en sociale contacten te maken. Vooral de beweging is hierbij dus een belangrijk aandachtspunt en als ouder kun je dit stimuleren om vaker met je kind buiten te spelen. Ook een lokale sportvereniging bezoeken kan een eerste stap zijn. De sociale contacten worden al gestimuleerd door school en natuurlijk de mogelijkheden die er zijn om naast school te communiceren. Wellicht is dit zelfs wel beter dan vroeger want op ieder gewenst moment is het tegenwoordig al van jongs af aan mogelijk met moderne hulpmiddelen als het internet met elkaar te communiceren. En als je kind dan toch binnen gaat spelen met andere kinderen zorg dan dat de tijd de creativiteit prikkelt en stimuleer ook dingen te ondernemen waarbij het internet geen centrale rol speelt.  

https://www.goedkope3dpen.be