Advertorial publiceren
Image default
Onderwijs

Alles wat je moet weten over de Chinese zakencultuur

De Chinese zakencultuur is uniek en verschilt op een aanzienlijk aantal punten van de westerse manier van zakendoen. Als je zaken wilt doen met Chinese partners, is het daarom erg belangrijk om enkele belangrijke aspecten van de Chinese cultuur te begrijpen. Zo is je kans op succes namelijk vele malen groter. In deze blog geven we je een aantal van deze aspecten mee. 

 

Respect 

Respect is enorm belangrijk in de Chinese cultuur en dus ook in de zakencultuur. Dit betekent dat het belangrijk is om respect te tonen voor je zakenpartners, hun familie, en hun culturele tradities. Dit kan betekenen dat je beleefd en vriendelijk bent, dat je de juiste manier van begroeten gebruikt en dat je rekening houdt met eventuele ceremoniële tradities. 

 

Hiërarchie 

De Chinese zakenwereld is vaak erg hiërarchisch. Het is belangrijk om te weten wie de leiding heeft in het bedrijf en diegene het respect te tonen dat daarbij past en hoort. Dit kan betekenen dat je bepaalde personen op een speciale manier behandelt, zoals door hen een hogere titel te geven of door hen te begroeten op een specifieke manier.  

 

Relaties 

In Nederland is het vrij gebruikelijk dat je werk en privé redelijk gescheiden houdt. Dit is in China doorgaans minder het geval. Persoonlijke relaties zijn erg belangrijk in de Chinese zakenwereld. Het opbouwen van een goede persoonlijke relatie met je zakenpartners kan helpen om zaken te doen. Dit kan betekenen dat je tijd doorbrengt met je partners buiten het werk, zoals door samen te eten of door sociale activiteiten te ondernemen.  

 

Competitie 

De Chinese zakenwereld is vaak erg competitief. Het is belangrijk om voorbereid te zijn op deze concurrentie en om te laten zien dat je het beste product of de beste dienst hebt. Dit kan betekenen dat je je producten of diensten goed presenteert, dat je de juiste prijs vraagt, en dat je goede onderhandelingsvaardigheden hebt. Wees je er dus van bewust dat nagenoeg iedereen zijn beste beentje voorzet en dat een deal niet zomaar gesloten is. 

 

De taal 

Hoewel het niet gemakkelijk zal zijn, is het zeker een aanrader om de taal te leren begrijpen en spreken. Chinezen zullen dit zeer op prijs stellen. Het is wellicht een goed idee om een cursus Chineesofzakelijk Chineeshiervoor te volgen. Autodidactisch de taal eigen maken is namelijk aanzienlijk moeilijker. 

 

Als je rekening houdt met deze punten zal je beter in staat zijn om zaken te doen met Chinese partners en om succesvol te zijn in de Chinese zakenwereld. Het is belangrijk om te onthouden dat de Chinese cultuur continu evolueert, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en om open te staan voor nieuwe ideeën. v