Advertorial publiceren
Image default
Woningen

Wat is het verschil tussen een troffelvloer en een gietvloer?

Een troffelvloer en een gietvloer worden dikwijls met elkaar vergeleken en ook regelmatig door elkaar gehaald. Hoewel er best wat overeenkomsten zijn, zijn er ook de nodige verschillen te bespeuren tussen beide typen vloeren. Het grootste verschil tussen en mortelvloer, zoals de eerstgenoemde vloer ook wel genoemd wordt, en een gietvloer is het soort materiaal dat gebruikt wordt. Een mortelvloer wordt gemaakt op basis van acrylaat en bij een gietvloer wordt er gebruik gemaakt van polyurethaan of epoxy. In dit artikel vertellen we je alles over de verschillen tussen deze 2 duurzame vloeren. Zodat je weloverwogen een keuze kunt maken welke vloer het beste bij je past.

Wat is een troffelvloer en wat is een gietvloer?

Een troffelvloer is een vloer die gemaakt wordt van fijngemalen kwarts- of grindkorrels die verbonden worden door epoxy kunsthars. Het maakt deze vloer heel sterk, vloeistofdicht en slijtvast. Een gietvloer is een vloer die gemaakt van epoxy of polyurethaan. Beide vloeren zijn harde vloeren, slijtvast en vloeistofdicht. Een vloer van polyurethaan is zachter en flexibeler dan een vloer van epoxy. Dat maakt de vloer van polyurethaan minder gevoelig voor krassen.

Verschil in uithardingstijd

Eén van de grootste verschillen tussen een troffelvloer en een gietvloer is de tijd die nodig om te drogen en uit te harden. Acrylaat droogt heel snel waardoor je een mortelvloer in een dag kan aanbrengen en laten drogen. Na 24 uur is de vloer volledig mechanisch en chemisch uitgehard. In simpele bewoordingen betekent het dat de vloer na een etmaal beloopbaar en belastbaar is. Dat is een groot voordeel als er weinig tijd is om de vloer te leggen. Bijvoorbeeld als je een bedrijfshal stil moet leggen voor het gieten van de vloer. Dan telt elke minuut. Want geen productie betekent geen omzet.

Epoxy en polyurethaan wordt in lagen gelegd en moet ook per laag uitharden. Daarom is er voor een gietvloer meer tijd nodig voordat de vloer in gebruik genomen kan worden. Het leggen en uitharden van de verschillende lagen neemt enkele dagen in beslag. Het proces versnellen door er snel een tweede laag op te leggen werkt niet en maakt de vloer minder stevig.

Troffelvloer en gietvloer: verschil in samenstelling

Dan is er een groot verschil in de samenstelling van de 2 vloeren. Bij een troffelvoer heb je een flexibele tussenlaag die maakt dat de vloer mechanisch belastbaar is. Een gietvloer heeft dat niet. De samenstelling van de materialen, gecombineerd met de dikte van de vloer bepalen de belastbaarheid van de vloer

Voor- en nadelen van beide type vloeren

Een troffelvloer van G-vloeren.nl is krasbestendig en kan tegen Uv-stralen. Daarnaast is de vloer sterk, slijtvast en goed bestand tegen vloeistoffen en chemicaliën. De vloer is goed mechanisch belastbaar en makkelijk te onderhouden. Een gietvloer is kleurvast, brandwerend, geluiddempend, onderhoudsvriendelijk en volledig naadloos. Beide vloeren zijn goed te combineren met vloerverwarming en zowel in particuliere woningen als in bedrijfsruimtes te leggen. Wil je nog meer weten over de keuze van een vloer? Laat je dan adviseren door een expert.