Advertorial publiceren
Image default
Groothandel

Waar kun je de beste gebitsprothese laten plaatsen?

Een stralende glimlach, zorgeloos kunnen eten en vol vertrouwen kunnen praten en lachen zijn wensen die velen koesteren. Helaas is het niet altijd mogelijk om deze doelen te bereiken met natuurlijke tanden en kiezen gedurende ons hele leven. Gelukkig zijn er oplossingen, zoals gebitsprothesen, om weer een mooi gebit te krijgen. In dit artikel bespreken we waar je de beste gebitsprothese kunt laten plaatsen, en hoe je de juiste keuzes kunt maken door samen te werken met een tandarts of tandprotheticus.

Samenwerking met een professional

Een kunstgebit kan een oplossing zijn als je tanden hebt verloren, maar je moet wel met een deskundige samen te werken om de beste beslissingen te nemen. Samen met je tandarts of tandprotheticus wordt bekeken welk type kunstgebit het beste bij jouw situatie past. Dit begint met een zorgvuldige beoordeling van de gezondheid van je mond en de mate van tandverlies.

De mogelijkheden

Er zijn ook verschillende behandelingen beschikbaar met apparatuur van Brumaba. Je moet begrijpen welke opties er zijn en of ze passen binnen je budget en jouw specifieke behoeften. Praat ook hierover weer met je tandarts of tandprotheticus om samen een goed doordachte beslissing te nemen. 

Verschillende soorten gebitsprothesen

Er zijn verschillende soorten gebitsprotheses beschikbaar, elk met hun eigen gebruik en voordelen. Een gedeeltelijke prothese is handig als je enkele tanden mist; het heeft kunsttanden die aan tandvleeskleurig materiaal zijn bevestigd. Een frame prothese is vergelijkbaar maar vereist nog enkele eigen tanden om te ondersteunen. Een volledige prothese, oftewel kunstgebit, vervangt alle tanden en rust op het tandvlees. Een overkappingsprothese biedt stabiliteit door te rusten op behouden tandwortels. Een klikgebit wordt aan implantaten vastgeklikt voor extra stabiliteit. Tenslotte kunnen All-on-4 of All-on-6 protheses permanent op implantaten worden bevestigd. Dit zorgt voor het herstel van de kaaklijn en hierdoor krijg je een natuurlijke uitstraling, plus meer gemak bij eten en praten.

Stappenplan voor het maken van een prothese

Het proces van het maken van een gebitsprothese doorloopt verschillende stappen. In het begin wordt er een afdruk van je mond gemaakt en gipsmodellen gemaakt. Vervolgens wordt een precieze afdruk gemaakt met speciale lepels, en je natuurlijke beet wordt bepaald met een beetplaatje van was. Daarna wordt een prothese van was gemaakt om te controleren of alles goed past en er goed uitziet. Als alles in orde is, wordt de definitieve prothese geplaatst. En na enkele weken komt er een controleafspraak bij de tandprotheticus om eventuele aanpassingen te maken.

Reparaties, onderhoud en controles

Naast het aanmeten van nieuwe protheses, kunnen tandprothetici ook reparaties en onderhoud uitvoeren. Dit betekent dat ze gebroken, gescheurde, of verloren tanden of kiezen in bestaande protheses kunnen repareren. Als je prothese losser gaat zitten vanwege veranderingen in je kaak, kan een tandprotheticus ook een rebasing uitvoeren om de pasvorm te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat je prothese comfortabel en goed blijft zitten. Om je gebitsprothese en eventuele implantaten in goede staat te houden, moet je regelmatig periodieke afspraken maken bij je tandarts. Tijdens deze controles zal je tandarts de prothese en implantaten beoordelen en, indien nodig, reinigen. Hierdoor kunnen eventuele problemen tijdig worden opgemerkt en verholpen.