Advertorial publiceren
Image default
Verbouwen

Het huren van een steiger voor uw klus

Een steiger kopen kan best wat kosten en om die reden is een steiger huren Den Haag een goede optie. Een steiger is een stellage dat gebruikt kan worden voor (bouw)klussen. Er wordt gesproken van een steiger wanneer het gaat om een tijdelijke constructie, welke opgebouwd is uit steigerplanken en stijgerpijpen. Een steiger bestaat vaak uit meerdere werkvloeren en is erg functioneel in (bouw)klussen en projecten. Zo is een steiger uitermate geschikt voor schoonmakers, bouwvakkers en schilders, maar ook voor doe-het-zelvers. Steigers moeten aan verschillende veiligheidseisen voldoen, om optimale veiligheid te garanderen. Er wordt later meer uitgelegd omtrent deze veiligheidseisen.

Welke type steigers zijn er?

Er zijn meerdere type steigers. Zo zijn er vaste steigers en rolsteigers. Vaste steigers worden met name gebruikt voor grotere klussen, klussen waarbij er obstakels op de grond zijn, of waar delen van de straat of toegangen vrijgelaten moeten worden. Dit type steiger mag alleen opgebouwd worden door gespecialiseerde steigerbouwers, welke beschikken over het Steigerbouwer A of Steigerbouwer B certificaat.

Het andere type steiger is de rolsteiger. Deze steiger mag wel opgebouwd worden door iemand zonder certificaat. Daarnaast heeft deze steiger wieltjes, waardoor het makkelijk te verplaatsen is. Dit type steiger wordt met name gebruikt voor staande en lichte werkzaamheden.

 

Welke veiligheidsspecificaties zijn er omtrent steigers?

Omdat de veiligheid gegarandeerd moet worden bij het werken op hoogte, moeten steigers aan verschillende veiligheidseisen voldoen. Zoals eerder al benoemd is, moeten vaste steigers opgebouwd worden door steigerbouwers beschikkend over het Steigerbouwer A of -B certificaat. Steigerbouwer A is voor uitvoerende steigermonteurs. Certificaat B is voor eerste steigermonteurs, welke meer verantwoordelijk, kennis en ervaring hebben. Zij kunnen advies en instructie geven aan de mensen met Certificaat A.

Daarnaast moet er een kaarthouder gemonteerd worden op de steiger, zodat de gebruiker kan zien of de steiger veilig te betreden is. Ook is hierop te zien wat wel of niet mag tijdens het gebruik van de steiger.