Advertorial publiceren
Financieel

Cursussen om te leren beleggen

Cursussen om te leren beleggen

Als je wilt leren beleggen, zijn er allerlei cursussen voor beginners. Je kunt kiezen uit boeken, introductietrainingen van banken en complete seminars en cursussen die je een paar honderd euro kosten. De vraag is hoe leerzaam en nuttig ze eigenlijk zijn.

 

Banken en andere financiële instellingen bieden regelmatig gratis informatiebijeenkomsten en cursussen voor beginnende beleggers aan. Deze bijeenkomsten zijn doorgaans zeker wel informatief en leerzaam, maar ze hebben een groot nadeel. Je hebt als beginner nog niet de kennis om in te kunnen schatten waar de leerzame informatie eindigt en het verkooppraatje begint. Want uiteindelijk biedt men natuurlijk niet zomaar gratis een cursus inclusief hapjes en drankjes aan, me wil jou als klant binnenhalen.

 

Boeken geven veel informatie

Dat probleem heb je niet als je een boek aanschaft en zelf aan de slag gaat. Maar hoe bepaal je welk boek voor jou nuttig is? De meeste boeken geven een schat aan informatie. Alle vormen van beleggen worden besproken, je krijgt uitleg over de werking van de beurs, gedragspatronen van beleggers, analyses van koersen, noem maar op. Maar het grote probleem van veel boeken en overigens ook van veel cursussen is dat je weliswaar veel informatie krijgt, maar je zelden leert hoe je dat nu eigenlijk het beste kunt doen, beleggen.

 

Onafhankelijke brokers

Ook bij een cursus beleggen geldt: goedkoop is duurkoop. De meest leerzame cursussen voor beginnende beleggers zijn diegene die worden aangeboden door onafhankelijke brokers, die zelf geen eigen producten hebben. Je hoeft dus niet bang te zijn dat ze je iets aan willen smeren. Hier leer je in een paar sessies hoe beleggen in de praktijk werkt, wat je het beste kunt doen en wat je beter kunt laten. Deze cursussen kosten je doorgaans wel een paar honderd euro, maar dan kom je wel goed beslagen ten ijs.

Gerelateerde artikelen

Inschakelen van een incassobureau

incasso no cure no pay

Administratie Enschede kan je helpen om de administratie geheel op orde te hebben