Advertorial publiceren
Image default
Bedrijven

Plastic of houten tuinmeubelen, wat is duurzamer?

Wat is nu duurzamer. Vaak denken veel mensen, dat houten tuinmeubelen duurzamer zijn, dan plastic tuinmeubelen. Maar, is dit ook zo? Wat is jouw definitie van duurzaam? Hier gaan we de eens bekijken wat we onder duurzaam verstaan en/of tuinmeubelen van hout daadwerkelijk duurzamer zijn dan tuinmeubelen van plastic.

Wat is duurzaam?

Onder duurzaam worden verschillende zaken verstaan. Het kan ten eerste betekenen dat iets lang meegaat in de vorm zoals het is. Het kan ook zijn dat er bedoeld wordt dat het materiaal waarvan het gemaakt is natuurlijk is. Verder kan men bedoelen met duurzaam dat het product in een Co-2 neutraal proces tot stand is gekomen. Dat er geen mensenrechten zijn geschonden, evenals dat het milieu ook geen schade is toegebracht.

Maar dan ben je er nog niet. Het kan ook betekenen dat het, als het product niet meer zijn dienst kan doen, dat het daarna weer gerepareerd kan worden of gerecycled tot een ander (hopelijk hoogwaardig) product.

Tuinmeubelen: hout of plastic?

Zoals je uit bovenstaande wel begrijpt, het is allemaal niet zo eenduidig. Je kunt dus ook niet per definitie stellen dat houten tuinmeubelen beter zijn dan plastic tuinmeubelen. Het enige waar plastic het zeker in moet afleggen is dat het geen natuurlijk materiaal is. Alleen de vraag is of dit per se een nadeel is. Zeker als er roofbouw wordt gepleegd in bossen. Kies je voor hout? Let dan op het aanwezig zijn van het FSC-keurmerk. Zo weet je in ieder geval dat het qua mensenrechten en milieu goed geregeld is.

Wil je weten hoe het zit met het recyclen? Van houten meubels kunnen ze spaanplaat maken. Bij plastic tuinmeubelen kunnen ze vaak het weer hergebruiken voor nieuwe kunststof producten. Soms kunnen ze er zelfs weer nieuwe tuinmeubels van maken.

Samengevat? De keuze is niet zo zwart/wit het hangt dus af van het gehele proces af. Wil je dingen zeker weten? Check het dan dus bij de leverancier.

https://www.outsidemeubelen.nl/