Advertorial publiceren
Image default
Dienstverlening

Zit er een verschil tussen elektromonteur en elektricien?

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van een elektricien en een elektromonteur. Bijvoorbeeld een elektromonteur Zoetermeer die je kent uit je dorp of een elektricien die je kent als kennis. Beide hebben ze iets te maken met elektriciteit, want het woord elektra komt in beide benamingen terug. Wat is dan precies het verschil tussen een elektricien en een elektromonteur. Wie bel je bijvoorbeeld als je problemen hebt met je stroom, wanneer de stoppen zijn doorgeslagen of wanneer er draadjes uit het plafond hangen en je geen idee hebt wat je er precies mee aan moet? Welke van de twee heb je hiervoor nodig?

Twee vliegen in één klap

Het antwoord is heel simpel. Een elektricien wordt ook wel elektromonteur genoemd. Wat betekent dit dan? Er is geen verschil tussen de twee functies. Als elektricien ben je dus een elektromonteur en als elektromonteur ben je ook een elektricien. In bijvoorbeeld vacatures wordt een elektricien naast elektromonteur soms ook monteur elektrotechniek of monteur elektrische installaties genoemd. Een elektricien of elektromonteur, hoe je het ook wil noemen, heeft dus van allerlei benamingen. Niet altijd even handig, omdat dit verwarring kan veroorzaken bij mensen die een elektricien nodig hebben. Sommige zullen alleen een bedrijf bellen die elektriciens aanbieden, terwijl wanneer je als bedrijf een elektromonteur aanbiedt, in principe precies dezelfde dienst aanbiedt. 

Wat doen ze in het werkveld?

Een elektricien en elektromonteur zijn dus precies hetzelfde, alleen wat doen ze dan precies in het werkveld? Wanneer worden ze gebeld en voor wat voor zaken? Als elektricien of elektromonteur ben je gespecialiseerd in het installeren, onderhouden, repareren of testen van verschillende elektronische installaties. Zo kunnen ze werken met schakelkasten, transformaties of werken aan machines. Zoals in het begin werd gezegd zijn beide benamingen waarschijnlijk bezig met elektra en dat klopt dus ook. Voor de volgende keer dat je een elektricien nodig hebt, kun je dus ook prima een elektromonteur bellen!