Advertorial publiceren
Image default
Dienstverlening

Wanneer is het tijd om je meterkast te vervangen?

Het kan zijn dat u uw meterkast moet vervangen als u uw oude woning gaat moderniseren of als u een ingrijpende verbouwing gaat uitvoeren. Dit zijn de meest voorkomende redenen om uw meterkast te vervangen, maar dit zijn niet de enige.

Belang van het vervangen

De groepenkast in uw meterkast is het hart van uw hele elektrotechnische installatie thuis en daarom is het zo belangrijk dat deze voldoet aan alle eisen van de moderne tijd. Na vervanging zal u een veel veiliger gevoel hebben. 

Wanneer vervangen of uitbreiden?

Oude stoppenkast

Vooral de oudere woningen beschikken over de verouderde stoppenkast. Het wordt aangeraden om deze te vervangen voor een moderne groepenkast met installatieautomaten. 

Vervanging of uitbreiding

Als u uw huidige groepenkast gaat aanpassen of uitbreiden is het mogelijk dat u uw ele groepenkast moet vervangen, want deze moet namelijk voorzien zijn van minimaal twee aardlekschakelaars en een hoofdschakelaar. Daarnaast mogen er ook maar maximaal vier eindgroepen worden geplaatst achter een enkele aardlekschakelaar. Het is ook belangrijk dat uw groepenkast beschikt over voldoende groepen. 

Nieuwe apparatuur in de keuken

Als u een nieuwe keuken gekocht hebt dan is deze waarschijnlijk voorzien van nieuwe apparatuur. Deze nieuwe apparatuur vraagt veel vermogen en voor de apparaten die een vermogen gelijk of hoger aan 2.000 Watt hebben, is het belangrijk dat deze worden aangesloten op een aparte groep. Het is ook handig om te letten op dat de aansluitingen van het apparaat niet worden geplaatst achter het apparaat, want dit is niet handig bij eventuele toekomstige reparaties. 

Stopcontacten

Als u extra stopcontacten gaat plaatsen let er dan op dat dit van invloed is op de groepenkast. 

Grootverbruikers

Er zijn naast keukenapparatuur ook nog veel andere elektrische apparaten die veel vermogen vragen. Hierbij kunt u denken aan een wasdroger of wasmachine, maar ook een sauna, jacuzzi of laadpunt voor een elektrische auto.