Advertorial publiceren
Image default
Zakelijke dienstverlening

Na scheiding gaat de belastingaangifte vaak fout

Wanneer een stel samen is, worden er niet vaak financiële afspraken gemaakt voor wanneer een eventuele scheiding zou plaatsvinden. Maar één op de drie stellen denken hierover na wanneer zij getrouwd zijn. Dat is geconcludeerd uit een onderzoek van de belastingdienst waar 430 mensen zijn ondervraagd die de afgelopen vijf jaar gescheiden zijn. Bij de belastingaangiftes na de scheiding gaat het vaak fout bij de woning. Zo blijkt dat bij vier op de tien stellen nooit afspraken zijn gemaakt over hoe de verdeling van de hypotheekrenteaftrek gaat zijn van het gezamenlijke koophuis. Ook nog eens een op de drie mensen maakt geen afspraken over het terugkrijgen of juist te betalen bedrag over de belastingen en de toeslagen.

Kanttekening is dan ook dat het niet verplicht is om hier financiële afspraken over te maken tijdens de scheiding, maar toch wordt het wel sterk aangeraden om dit te doen. Zo zorg je ervoor dat je geldzaken goed geregeld zijn na een scheiding. Ook kan je altijd op deze afspraken terugvallen wanneer er sprake is van onduidelijkheden. Deze afspraken kan je vastleggen in een echtscheidingsconvenant, wat je doet op het moment dat je samen bent. Veel stellen leggen deze afspraken vast op het moment dat ze gaan samenwonen of trouwen, zodat je nog goed met elkaar in gesprek kan over deze financiën.

Wanneer een stel gescheiden is, vragen zijn zich vaak af of de aangifte over het jaar waarin ze gescheiden zijn apart of los gedaan moet worden. In principe is het allebei mogelijk, maar aangeraden wordt om de inkomstenbelasting aangifte met elkaar in overleg te doen. Zo kan je voorkomen dat er fouten gemaakt worden. Zo wordt namelijk vaak de inkomensbelasting van de ex-partner overgeslagen bij het invullen van de aangifte, maar dit is echter wel verplicht om in te vullen. Je kan ook kiezen om samen nog aangifte te doen over het hele jaar als je fiscale partners bent. Zo kunnen de gemeenschappelijke inkomsten en aftrekkosten nog voor een laatste keer gunstig verdeeld worden. Een accountant bureau en fiscalist kan je helpen bij dit soort zaken.

 

http://weanaaldwijk.nl