Advertorial publiceren
Image default
Toerisme

Bulgaria vakantie

bulgaria vakantie

 

Bulgarije
Wat zijn het meest bang voor migranten naar Bulgarije? De laatste hit zijn Syrische vluchtelingen, de Russische media staan ​​vol met informatie dat deze kameraden Bulgarije gewoon overspoelden (als dat niet zo is). Maar zelfs degenen die niet bang zijn voor vluchtelingen, staan ​​vaak wantrouwend tegenover Bulgarije omdat er hier veel zigeuners zijn. Laten we proberen uit te zoeken hoe gevaarlijk zigeuners in Bulgarije zijn.

Belangrijke nuance
Bulgaarse zigeuners
Demonstreer de Bulgaarse zigeuners niet, hoewel ze op de een of andere manier te heilig verklaren
Zigeuners zijn een bijzonder volk. Onder de vertegenwoordigers van deze etnos bevinden zich ongetwijfeld mooie, intelligente, intelligente mensen. Maar als ze in Bulgarije over zigeuners praten, bedoelen ze dat natuurlijk niet. Roma in Bulgarije is eerder een sociaal concept dat niet de nationaliteit als zodanig impliceert, maar een manier van leven. Ongewassen luidruchtige mensen die niet echt van werken houden, maar die graag bedelen, stelen en zich bezighouden met prostitutie – dit zijn juist degenen die voor deze manier van leven hebben gekozen.
Een massale toestroom van Roma in Bulgarije vond plaats tijdens de Turkse overheersing, of beter gezegd, tijdens de oprichting ervan – in de XIV-XVI eeuw. Om de een of andere reden waren de Ottomanen meer voorstander van de Roma dan van de Bulgaren, en de Roma profiteerden hiervan. Mogelijk heeft dit een zekere stempel gedrukt op de houding van de inheemse bevolking tegenover de Roma. En de houding is niet erg goed. Grof gezegd houden ze niet van zigeuners in Bulgarije, zoals overal elders. Intelligente mensen herkennen dit natuurlijk niet. Maar zelfs als ze zeggen dat alle naties gelijk zijn en dat ze allemaal mooi zijn op hun eigen manier, zullen beruchte ‘populisten’ zich niet vestigen in zigeunermakhals (districten). Dit zijn heel specifieke plaatsen.
Houding tegenover Roma in Bulgarije
zigeunerfestival in Bulgarije
Zigeuners in Bulgarije zijn verre van altijd mooie meisjes in kleurrijke rokken
De negatieve houding ten opzichte van Roma in Bulgarije hangt niet alleen samen met de bijzondere levensregels van vertegenwoordigers van dit volk (bijvoorbeeld met een vrije houding ten opzichte van andermans eigendommen), maar ook met het feit dat de Roma actief allerlei voordelen ontvangen die de Bulgaarse belastingbetaler wordt onthouden. In het bijzonder ontvangt een zigeunermoeder meerdere keren meer geld dan een Bulgaarse, hoewel deze laatste veel meer de wet naleeft. Dit veroorzaakt natuurlijk een negatieve reactie.
Daarnaast worden zigeunerfamilies extra betaald voor hun schoolgaande kinderen. Dit veroorzaakt ook niet het enthousiasme van de belastingbetaler, hoewel iedereen begrijpt dat een dergelijke strategie gerechtvaardigd is: zigeuners die minimaal een middelbare opleiding hebben genoten, hebben meer kans om ‘in de mensen te komen’ dan onwetende en ongeletterde kinderen die alleen een criminele carrière hebben. Trouwens, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, raken veel zigeuners echt betrokken bij mensen, werken ze, bouwen ze huizen voor zichzelf in overeenstemming met de zigeuneresthetiek (dergelijke huizen zijn overal ter wereld hetzelfde – torentjes, mooie ramen …) en rijden met dure auto’s.
Hoeveel Roma zijn er in Bulgarije?
Over het algemeen zijn er in Bulgarije veel zigeuners – ongeveer 7%, dat wil zeggen meer dan de Russen, maar minder dan de Turken. Het is vrij moeilijk om nauwkeurig te berekenen, aangezien de vertegenwoordigers van de vrije stam zich niet erg aan de wet houden: ze zullen het aantal kinderen dat een uitkering ontvangt verhogen (een paar lenen van een buurman), en integendeel, ze zullen vergeten een enkel document te krijgen. Sommige onderzoekers denken dus dat zigeuners minder dan 5% zijn, anderen noemen indrukwekkendere cijfers, tot 10%.
Deze percentages zijn natuurlijk ongelijk verdeeld over het land. De meeste zigeuners zijn volgens de telling in de regio’s Sofia, Pleven, Plovdiv en Montana.
zigeuner chaise
Dergelijke rijtuigen op Bulgaarse wegen zijn niet ongebruikelijk
Conventioneel is de hele zigeunerpopulatie verdeeld in drie groepen: yerli, kardarashi en rudari. De Roma van deze groepen gaan meestal niet met elkaar om, huwelijken tussen groepen zijn niet verboden, maar worden zeker niet aangemoedigd. Trouwens, zigeuners trouwen heel vroeg en heel hard.
Kardarashi (ze zijn ook “Servische” of “Hongaarse” zigeuners) in Bulgarije zijn meestal orthodox, in West-Europa zijn ze meestal katholieken. Ze leven apart en respecteren heilig de oude regels van het zigeunerleven; ze hebben niet veel contact met andere groepen zigeuners. In de regel leven ze niet in een gemeenschappelijk groot getto, maar eerder verspreid, voornamelijk in dorpen en kleine steden. In deze groep zitten vooral veel rijke en invloedrijke mensen, ze worden “barvale” genoemd. Jongeren banen zich een weg door zakkenrollers, vrouwen van middelbare leeftijd die aan de arm gissen, jonge vrouwen staan ​​langs de wegen.
Yerli is de grootste groep. Ze positioneren zichzelf als mensen met een moderne mentaliteit en ontwikkelde morele kwaliteiten. Leid een zittende levensstijl. Ze zijn onderverdeeld in twee subgroepen: de Turkse zigeuners “Khorakhan Roma” (moslims) en de Bulgaarse zigeuners “Dasikane Roma” (christenen, voornamelijk protestanten). We kunnen echter zeggen dat ze hun eigen religie hebben – bijvoorbeeld moslim Roma die de eer van Khorakhane belijden en orthodoxe Bulgaarse feestdagen. Sommige Turkse zigeuners beschouwen zichzelf over het algemeen niet als zigeuners, maar zowel Bulgaren als Turken beschouwen ze precies als vertegenwoordigers van deze natie.
Rudars (ludars) beschouwen zichzelf Roemeense zigeuners en spreken Roemeens


 

https://www.dergatsjev.be/2020/07/bulgaria-aqua-paradise-resort-goedkope.html