Advertorial publiceren
Image default
Architectuur

Betekenis van Graffiti

Je hebt waarschijnlijk wel eens muurtekeningen gezien op openbare plaatsen die gemaakt zijn met spuitbussen. Dit zijn voorbeelden van graffiti. Je denkt bij graffiti misschien aan geklad en zelfs aan vandalisme. Graffiti is echter veel meer dan dat. Het is een daadwerkelijke kunstvorm waar je ook prachtige kunstwerken mee kunt creëren. Daarnaast is graffiti ook erg veelzijdig en kan het in veel verschillende stijlen gemaakt worden.

 

Wat is graffiti precies?

Graffiti zijn eigenlijk ontwerpen en teksten die op openbare plekken zoals straten en muren geplaatst worden. Dit wordt meestal gedaan met een spuitbus met verf of met stiften. Dit zorgt ervoor dat het ontwerp lang blijft zitten. Het woord graffiti komt uit het Italiaans en betekend letterlijk ingekraste tekening.

 

Het ontstaan van graffiti

Je denkt misschien dan graffiti een hedendaagse kunstvorm is, maar het is eigenlijk al eeuwenoud. Vroeger schreven mensen namelijk vaak op muren of rotsen om met elkaar te communiceren. Later werd er op deze manier ook kunst gemaakt. Het heette toen nog geen graffiti, maar dit is wel waar deze kunstvorm oorspronkelijk vandaan komt.

 

Waarom maken mensen graffiti?

Waarom kiezen mensen ervoor om graffiti te spuiten op openbare plekken in plaats van het maken van een traditioneel schilderij? Hier zitten verschillende redenen achter. Veel kunstenaren willen dat hun kunst door veel mensen gezien wordt. Er is dan geen betere plek dan een openbare muur. Hierdoor wordt het kunstwerk meteen door veel mensen in een keer gezien. Graffiti kunstenaars plaatsen ook vaak een soort handtekening bij een kunstwerk waardoor je weet van wie het afkomt.

 

Graffiti versus kladderen

Er zijn verschillende soorten graffiti in verschillende stijlen. Er zijn kunstenaars die zich hier dagelijks mee bezighouden. Er zijn zelfs gemeentes die graffiti kunstenaars inhuren om mooie muurschilderingen te maken. Je zult echter ook veel graffiti zien dat niet als kunst beschouwd kan worden. Er zijn namelijk ook mensen die alleen een naam met een spuitbus op een muur spuiten.

 

Zelf graffiti spuiten

Wil je zelf aan de slag met graffiti? Dan kan dit niet zomaar. Je mag namelijk niet zomaar graffiti spuiten op openbare plekken. Je kunt dit dus het beste thuis doen op een doek. Je kunt er ook voor kiezen om een graffiti workshop te volgen waar je verschillende technieken leert. Dit kun je doen bij Graffitinetwerk. Hier kun je veilig oefenen en het eens uitproberen.