Advertorial publiceren
Image default
Bedrijven

VOG aanvragen met een strafblad

Sta je op het punt om te beginnen met je studie, fase van een baan? Dan kan het zijn dat u een Verklaring Omtrent het Gedrag moet regelen, omdat werkgevers hier vaak om vragen. Maar dat je zo’n stuk papier nodig hebt, levert volgens onderzoeker Elina van ’t Zand-Kurtovic vaak geen problemen op voor jongeren met een strafblad. Vandaag promoveert ze op dit onderwerp.

Een VOG moet je natuurlijk niet voor niets aanvragen: een werkgever is er zo zeker van dat je geen risico loopt. Maar dat doen steeds meer werkgevers, je kunt op steeds minder plekken werken met een strafblad. Elina sprak met tientallen jonge mensen met een licht of ernstig strafblad. Het niet kunnen krijgen van een VOG is voor velen een groot probleem.

“Voor jongeren werkt het averechts: ze willen wel verder, maar kunnen niet”, zegt de onderzoeker. “En dat terwijl een baan voor hen een uitstekende manier is om terugval te voorkomen. Veel jonge mensen die ik sprak, zouden heel graag taxichauffeur willen worden, maar kunnen dat vanwege de VOG niet.”

De jongeren die Elina spreken voor de studie willen vaak ANP-taxichauffeur worden

Jongeren waren vaak verrast dat hun verleden hen nog steeds achtervolgt. Elina sprak bijvoorbeeld met Ajouad (niet zijn echte naam), die na zijn gevangenisstraf zijn taxidiploma zou halen, om te laten zien dat hij zijn toekomstplannen serieus nam. Maar hij bleek niet aan de slag te kunnen: hij kreeg vanwege zijn strafblad lange tijd geen VOG.

De eisen aan een chauffeurskaart voor een taxi zijn relatief sterk: chauffeurs worden op verzoek van de branche zelf continu gescreend, net als in de kinderopvang. “De reden hiervoor is dat passagiers één op één in een voertuig zitten met iemand, in een kwetsbare situatie”, aldus een woordvoerder van Koninklijk Nederlands Transport. ‘Dan wil je dat het wordt vertrouwd.’

Het verleden blijft Patrick (ook niet zijn echte naam) nog lang achtervolgen, zoals beschreven in het onderzoek. Op twaalfjarige leeftijd werd hij veroordeeld voor een zedendelict. Veertien jaar later zou hij ook graag als chauffeur willen werken. Maar dat kan niet: met een zedendelict op je naam krijg je twintig jaar geen VOG als je met mensen wilt werken. Een baan is voor hem dan ook moeilijk te vinden.

Als vrijwilliger bij de sportvereniging heb je vaak een VOG ANP nodig

Of je een VOG krijgt of niet, hangt van veel dingen af: ook wat er precies op je strafblad staat en wat voor soort werk je wilt doen. Iemand met veel verkeersovertredingen op zijn naam zal bijvoorbeeld niet zo snel taxichauffeur kunnen worden. Maar deze overtredingen hoeven geen probleem te zijn voor een podium in de zorg.

Wanneer ontvang je en wanneer ontvang je geen Verklaring Omtrent het Gedrag? En wat kunt u doen als u een afwijzing krijgt? Je kunt het in de onderstaande video bekijken:

Zou u een verklaring van goed gedrag ontvangen?
De strafbare feiten op uw strafblad tellen niet meer mee als u na vier jaar de VOG aanvraagt. Toch zijn er volgens Elina maar weinig jonge mensen zich hiervan bewust. “Ik heb veel zelfuitsluiting meegemaakt”, zegt ze. “Als jongeren nog niet eerder een VOG hebben gekregen, probeer die dan achteraf helemaal niet. Ook al hebben ze er nu weer recht op.”

Volgens Elina speelt schaamte hierin een grote rol. Meestal vragen werkgevers pas om een ​​VOG nadat ze iemand hebben aangenomen. Omdat jongeren hun nieuwe baas niet durven te vertellen dat ze ooit in aanraking zijn geweest met de politie, kunnen ze alleen solliciteren op de banen waarvoor je geen VOG nodig hebt. “Ze hebben vaak een tijdelijk contract, of werken als schoonmaakster of vaatwasser.”

Aantal aangevraagde VOG’s
Volgens het ministerie van Justitie wordt vrijwel niemand die een VOG aanvraagt, geweigerd. Vorig jaar vroegen bijna 200.000 jongeren onder de 23 jaar een VOG aan, volgens de rechterlijke macht hadden er ongeveer 18.000 een strafblad. Volgens justitie ontving 97 procent hiervan een VOG.

Maar de vraag is hoe groot de groep is die er helemaal niet voor geldt. “Niemand weet hoe vaak mensen denken: ik snap het toch niet, dus ik vraag er niet om”, zegt Elina. “Ik denk dat dat voor veel mensen het beste is. Sommigen zullen de VOG echt niet krijgen, anderen wel.”

Zo zegt Sabia (niet haar echte naam) in het onderzoek dat ze niet weet of ze nu een VOG zou krijgen, maar dat ze het niet meer durft te proberen. “Ik vermijd banen waar je een VOG nodig hebt. Maar de eisen zijn niet altijd duidelijk, dus soms kom ik er pas laat achter dat je een VOG moet geven.”

https://lekkerbloggen93.medium.com/vog-aanvragen-met-enkele-klikken-op-de-muis-c66b5a980d3d