Advertorial publiceren
Image default
Woning en Tuin

Trapmaantjes vervangen wat zijn de opties

Trapmaantjes vervangen wat zijn de opties

Heb je versleten halve maantjes op je trap liggen zijn die vies vuil en glad geworden en wil je die vervangen? Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten trapmaantjes te koop.

Je kunt al een trapmaantje kopen voor 2,00 per stuk. Door de verschillende kleuren en stoffen zijn er heel veel mogelijkheden. De maantjes worden ook aangeboden in verschillende maatvoeringen.

Waarom heet het eigenlijk een trapmaantje? Deze naam is ontstaan in de jaren 70. De woningstofeerder bedacht een slimme manier om de rest stukken van de vloerbedekking toe te passen op de Nederlandse trap.

De traptreden van de Nederlandse trap zijn heel erg smal en ondiep en bijna iedere traptrede is anders qua vorm, om nu voor iedere traptrede toch een bekleding te maken werd het trapmaantje bedacht. Tegenwoordig word ook vaak de naam trapmatten gebruikt.

Het voordeel van zo’n trapmaantje aanbrengen op je trap is dat de loopgeluiden een stuk minder worden, zeker als je met schoenen de trap op loopt kun je daardoor ook geluidsoverlast veroozaken naar de buren toe en dat wil je natuurlijk niet. Een trap maantje demp deze geluiden behoorlijk.
Daarbij voorkomt het ook nog dat de traptrede uit slijt door vuil onder je schoenen wat je mee naar binnen neemt als je vaak van buiten komt. Wel moet je bedenken dat het schoonmaken van trapmaantjes net zo als bij de vloerbedekking lastig is en op de looplijn (daar waar je de voet neerzet) snel smoezelig wordt.

vroeger in de jaren 70 werd daarom meestal een traploper toegepast voor de beneden verdieping en trapmaantjes voor op de zoldertrap. Als je halve trapmaantjes wilt vervangen hou dan rekening met de kwaliteit en het schoonmaken van de maantjes, kies voor een stof die goed te reinigen is zoals bijvoorbeeld Sisal, die zijn er in verschillende kleuren te koop en deze zijn goed te stofzuigen of met een sopje schoon te maken. De goedkopere soorten zijn slecht schoon te maken en worden stel glad waardoor het uitglijden op de trap ook nog groter wordt.

De trapmaantjes worden meestal geplakt met een dubbelzijdige plaktape, als je het maantje lostrekt van de traptrede dan blijven er vaak lijmsporen en lijmresten van de tape achter. Deze lijmresten kun je makkelijk verwijderen met bijvoorbeeld een WB 40 of een sticker verwijderaar. Je spuit dit op de lijmresten, laat het een kwartiertje intrekken en met een schuursponsje kan je dit heel eenvoudig verwijderen.

Wil je geen trapmaantjes meer omdat je deze moeilijk vindt schoon te houden, dan moet je bedenken dat je de trap dan beter kan gaan belopen met sokken, dit om geluidsoverlast te voorkomen. Je kan dan kiezen voor bijvoorbeeld antislip sokken, want een geschilderde trap zonder trapmaantjes kan behoorijk glad zijn.

Er zijn ook tegenwoordig verschillende antislip plakstrippen te koop die en een hele goede antislip geven, de bredere en kwalitatief duurdere uitvoeringen voorkomen slijtage en zijn ook nog eens makkelijk schoon te maken. Je kunt ze kopen in losse rollen voldoende voor 1 trap, of als stroken van 60cm maar ook als een complete set met roller en reiniging doekjes, voor het beste resultaat.

Wil je meer weten over het toepassen van een antislip trap strip, kijk dan hier naar de diverse soorten en kwaliteiten die er te koop zijn.

http://www.antisliprubbertape.com