Advertorial publiceren
Image default
Dienstverlening

Nog geen schoorsteenkap? Koop er nu één

Een schoorsteenkap is een kleine opbouw, vaak van roestvrij staal, op je schoorsteen. Lang niet alle eigenaren van een open haard realiseren zich hoe nuttig dit kleine apparaatje is. Toch is het erg aan te raden om er eentje te installeren: de kap voorkomt rookoverlast, beschermt de schoorsteen tegen bevriezing, en zorgt er ook voor dat je haardvuur beter en constanter brandt. Laat ons je hier uitleggen wat het nut van een schoorsteenkap is.

 

Een betere trek van je open haard

Schoorsteenkappen, zeker de draaiende varianten, zorgen voor een betere doorstroom van zuurstof en rook. Daardoor brandt het vuur in de open haard feller en levert meer hitte. Ook worden verbrandingsgassen en rook sneller afgevoerd, zodat die niet hinderlijk (of zelfs gevaarlijk!) in de woning blijven hangen.

 

Een schoorsteenkap voorkomt bevriezing

Gemetselde en poreuze schoorstenen kunnen in de winter kletsnat worden door regen en neerslag. Als ze bevriezen, kan het bouwmateriaal scheuren of uiteen gedrukt worden. Vallende stenen van je schoorsteen op of naast je dak is een onaanvaardbaar risico. Koop daarom een kap en voorkom het inregenen en bevriezen van je rookkanaal. Ook in ander seizoenen is een droge schoorsteen beter: de aanslag van mos, alg en schimmel wordt zo vermeden.

 

Een trekkap gaat verstoppingen tegen

Een (deels) verstopte schoorsteen is in potentie een levensgevaarlijke situatie. Dodelijke gassen zoals koolmonoxide kunnen de woonkamer vullen. Verstopping kan voorkomen door afgewaaide takken, waaiend afval, vogels en andere oorzaken. Een kap op de schoorsteen is voorzien van meerdere kleine openingen en stevig traliewerk. Daarin kan niets blijven steken, en voorkom je riskante situaties.