Advertorial publiceren
Image default
Woning en Tuin

De trend: lampen van natuur materialen

We gaan terug naar de natuur. Dit is een trend die zich op alle vlakken van ons leven manifesteert. De afvalberg, de onnatuurlijke plastieken objecten die ons leven omringen: we hoeven ze minder en minder. Geef nu zelf toe: de natuur brengt ons tot rust, we kunnen ons erin terugtrekken om onze gedachten wat te ordenen. Kunnen we niet altijd de natuur intrekken? Dan halen we de natuur bij ons in huis. Zo eenvoudig is dat. Meer en meer zie je hout in het interieur verschijnen. Niet alleen de vloeren, de deuren en ramen zijn in hout. We grijpen meer en meer naar houten meubelen, houten accessoires zoals bloembakken, kaders, bijzettafeltjes en noem maar op. We halen soms hele boomtakken in huis en versieren ze voor Kerst- of Paasfeest. De interieurstoffen zijn de laatste decennia ook aan het teruggaan naar de natuur: wol, jute en andere natuurlijke stoffen worden gebruikt voor stoelbekleding, gordijnen, enzovoort.

Op deze trend speelt de verlichtingswereld ook gretig in. Lampen van natuurlijke materialen hebben hun intrede gedaan. Lang voorbijgestreefd zijn de oranje plastieken lampen van de jaren ’70. Je ziet ze enkel nog in vintage interieurs. Vaarwel de lampenkapjes in bloemetjesmotief van de vorige generaties. Zachte en rustgevende kleuren brengen nu diffuus licht naar ons toe. We krijgen bijvoorbeeld lampenkappen in hout, in wol en in jute. De armaturen zijn eveneens van hout. Als ze dan al niet in een natuurmateriaal zijn, dan zijn ze alleszins zo discreet van kleur en vorm, dat je je aandacht vooral vestigt op de uit natuurmaterialen gecreëerde lampenkap.

We mogen ons gelukkig prijzen dat deze trend zich ingezet heeft. Hoe vaak heb je niet de nood om gewoon weg te kruipen in je zetel, onder een dekentje en met een lekker boek. Dan wil je toch niet gestoord worden door heftige kleuren of kunststof toestanden. Je wil je gewoon voelen alsof je in de natuur in het zonnetje zou zitten lezen. Dit is nu net wat zo’n natuurlijke leeslamp voor jou creëert. Je komt na een dag hard werken thuis en dan moet je nog gaan koken. Dan is het toch heerlijk om rustig in je keuken te staan kokerellen onder het licht van een natuurlijke lamp. Het licht omarmt jou en geeft jou letterlijk warmte.

Hopelijk houdt deze trend van lampen van natuur materialen nog lang aan! We hebben zo’n nood aan de natuur, ook in huis!

http://www.wonenonline.nl/interieur-inrichten/verlichting/trends-in-verlichting-directlampen.html