Advertorial publiceren
Image default
Internet

Hoe werkt de radio?

Radio is een vorm van draadloze telecommunicatie. De boodschap woord van een zender via radiogolven verzonden naar een ontvanger. Het uitzenden van radiogolven is een vrij complex en technisch verhaal maar het komt er kort door de bocht op neer dan de radiogolven gemanipuleerd worden. De manipulatie of modulatie gebeurt op twee manieren: Amplitude Modulatie (AM) of Frequentie Modulatie (FM).

FM is een stuk minder storingsgevoelig wat er voor zorgt dat het mogelijk is om in hogere kwaliteit uit te zenden. AM heeft echter een veel groter bereik. In het begin was het nog niet mogelijk om geluidsboodschappen te verzenden dus maakte men gebruik van de piepjes van morse codes. Door de uitvinding van de elektronen buis werd het ook mogelijk om geluid te verzenden en te ontvangen. De radio is in 1895 uitgevonden door de rus Niko Tesla.

Radiogolven zijn eigenlijk een type straling en was ontdekt door Heinrich Hertz. De meeteenheid van deze golven is dan ook vernoemd naar de ontdekker en worden Hert (Hz) genoemd. De frequentie van de golven lopen uiteen van één Hz tot enkele GHz (1 Gigahertz is 1.000.000.000 Hz). De golven brengen informatie over van een zender naar een of meerdere ontvangers.

Radio golven kunnen op verschillende manieren gebruikt worden:

  • Radio-omroep (en ook televisie).
  • Communicatie tussen zendamateurs.
  • Mobiele telefoons.
  • Positiebepaling met GPS, DECCA enz.
  • Communicatie met schepen en vliegtuigen.
  • Communicatie met ruimteschepen, satellieten en ruimtesondes.
  • Communicatie tussen hulpdiensten (brandweer, politie enz.) en openbaar vervoer.

Radio is een term geworden voor het uitzenden van geluid en er wordt steeds minder gebruikt gemaakt van de golven. Veel zenders kiezen er dan ook voor om via internetradio de doelgroep te bereiken. Deze zogenoemde streams zijn relatief stabiel en vormen een groot gemak. De meeste reguliere radio Nederland is tegenwoordig beschikbaar via het internet. Niet alleen Nederlandse radiostations maar radiostatios over de hele wereld zijn beschikbaar.

http://www.radioguide.fm